Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Είναι η ελληνική παραδοσιακή φορεσιά ασύμβατη με την εκκλησία;



Πρωτοφανείς εικόνες λίγο πριν ξεκινήσει η βάπτιση με τους καλεσμένους και τους νονούς να ψάχνουν μάταια για άλλα ρούχα από αυτά που φορούσαν.

Όλα έγιναν στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης στην Λυγιά Ηλείας όπου ο αρχιμανδρίτης αρνήθηκε να βαπτίσει παιδί επειδή οι γονείς του και αρκετοί από τους προσκεκλημένους φορούσαν παραδοσιακές στολές.

Μια ώρα πριν το μυστήριο ο πατέρας του βρέφους ενημέρωσε πως κατόπιν εντολής δεν θα γινόταν το μυστήριο επειδή οι παρευρισκόμενοι φορούσαν Ελληνικές Παραδοσιακές Στολές από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Περισσότερα από 50 άτομα δεν είχαν άλλη ενδυμασία μαζί τους καθώς ακόμη και οι κουμπάροι φορούσαν παραδοσιακές στολές.

Στη σχετική επιστολή προς τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό αναφέρεται:

“Μια ώρα πριν το μυστήριο με ενημέρωσε ο πατέρας του νηπίου ότι κατόπιν εντολή σας δεν θα τελεστεί το μυστήριο επειδή οι παρευρισκόμενοι στο μυστήριο θα φορούσαν Ελληνικές Παραδοσιακές Στολές από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Όταν ρώτησα τον Αρχιμανδρίτη για την αιτιολόγηση της απόφασή σας αυτής, μου είπε πως δεν υπάρχει δικαιολογία και ο ίδιος εκτελούσε εντολή σας. Φαντάζεστε το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε λόγω του ότι παραπάνω από 50 άτομα δεν είχαν άλλη ενδυμασία μαζί τους καθώς και οι πρωταγωνιστές του μυστηρίου, κουμπάροι κλπ, οι οποίοι έψαχναν για οποιοδήποτε ένδυμα να ντυθούν για να πραγματοποιηθεί το μυστήριο κατόπιν εντολή σας. Θα ήθελα παρακαλώ πολύ να μου δοθεί μια αιτιολογημένη απάντηση γι’αυτή, την παράλογη κατά το σύνολο των εμπλεκομένων και καλεσμένων , εντολή σας. Η απορία η δική μου και όλων είναι ‘’για ποιον λόγο θεωρείται την Παραδοσιακή Ελληνική Φορεσιά «μη πρέπουσα», σε σχέση με την κοσμική περιβολή της εποχής μας’’.


Είναι η ελληνική παραδοσιακή φορεσιά ασύμβατη με την εκκλησία; Σας υπενθυμίζω ότι παρόμοια μυστήρια έχουν τελεστεί πανελλήνια με αποδείξεις και φωτογραφίες ακόμα και στην Παναγία την Καθολική της Γαστούνης πριν από 5 ή 6 χρόνια (γάμος με 400 καλεσμένους όλους με παραδοσιακές φορεσιές, Γαμπρός – Νύφη – Κουμπάροι κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου