Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που αντλούμε από ιστορικές πηγές, μύθους και μελέτες αναφορικά με τους Αϊνού, την αρχαία φυλή που έζησε στην Ιαπωνία, πριν επικρατήσει στην περιοχή η Ιαπωνική φυλή έτσι όπως σήμερα την γνωρίζουμε.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης εστιάζεται στο γεγονός ότι η γλώσσα και τα έθιμα των Αϊνού έχουν σημαντικές ομοιότητες με την γλώσσα και τα έθιμα των αρχαίων Ελλήνων.
Το σημαντικότερο όμως γεγονός είναι ότι η ονομασία τους θυμίζει παραφθορά της λέξης "Ίωνας"!
Σύμφωνα εξ άλλου με μελέτες ανθρωπολόγων οι Αϊνού δεν ήσαν Ιάπωνες αλλά αντίθετα προέρχονταν από περιοχές του Καυκάσου και της Μεσογείου.
Για να καταλήξουμε όμως σε αυτό το συμπέρασμα θα πρέπει να ξεφυλλίσουμε από την αρχή την ιστορία των Αϊνού, έτσι όπως καταγράφεται από τους ιστορικούς και τους μελετητές.
Διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι οι Αϊνού ζούσαν αρκετούς αιώνες πριν στην περιοχή ανατολικά της Ιωνίας (στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου) και μετοίκησαν στο σημερινό νησί της Ιαπωνίας.
Οι Αϊνού ονομάζονταν ορισμένες φορές ως Ιάfoνες και παρατηρούμε ότι στο Ομηρικό λεξικό που εξέδωσε το 1903 ο Ε.Κ.Κοφινιώτης, οι Ίωνες αναγράφονται στην ερμηνεία με την λέξη Ιάfoνες!
Οι Ίωνες σύμφωνα με ιστορικές πηγές ονομάζονταν Αϊνού ή Τζάνοι ή Ζάννοι ή Ζούνοι.
Ο Ηρόδοτος τους τοποθετεί μεταξύ της Κολχικής και της Σκυθικής θάλασσας και υποστηρίζει ότι τους χώριζαν οι ποταμοί Βοός και Άκαμψις.
Τελετουργικό αγγείο του 11ου αιώνα της περιόδου Σανκ, διακοσμημένο με Μαιάνδρους που σχηματίζουν δράκους |
Οι Πελασγοί ήσαν ψιλόλιγνοι, όπως και οι Τζάννοι. Οι Τζάννοι φέρεται να ενίσχυσαν τους Πέρσες του Ξέρξη κατά της Ελλάδας τον 5ο αιώνα.
Θεωρούνται Ίωνες, οι οποίοι παγιδεύτηκαν στις υποσχέσεις των Μήδων.
Διαπιστώνουμε ότι τους αναφέρει και ο Ξενοφώντας στην "Κάθοδο των Μυρίων" και τους ονομάζει "αυτόνομους των Αχαιμενιδών".
Ο Ξενοφώντας στο άλλο μεγάλο έργο του, στην "Κύρου Ανάβαση" αναφέρει και την εθιμοτυπική ανταλλαγή λογχών μεταξύ Τζάννων και Ελλήνων.
Από άλλες πηγές διαπιστώνουμε ότι οι Αϊνού αναφέρονταν ως "Ωκεανίτες" και "Κοξυλινοί". Γνωρίζουμε από την ιστορία ότι τον 15ο αιώνα στα νότια πελάγη της Ιαfονίας δρούσε ο Πελασγός πειρατής Κοξίνγκα.
Οι φυλές αυτές επιβίωναν από λάφυρα επιδρομών που έκαναν εναντίον των Χριστιανών.
Οι Τζάννοι εξεγέρθηκαν κατά των Βυζαντινών το 441, το 484 και το 488 μ.χ.
Έξ άλλου, μετά το 506 ο Βυζαντινός Πόντος δέχθηκε πολλές επιθέσεις από τους Τζάννους.
Οι Βυζαντινοί προσπαθούσαν με διάφορους τρόπους να υποτάξουν αυτόν τον ανυπότακτο λαό, όπως χαρακτηρίζονταν.
Η πρώτη αναφορά για τους Τζάννους τοποθετείται από τον ερευνητή Άντονι Μπράϊερ το 500 π.χ. νοτιοανατολικά της Μαύρης θάλασσας, ενώ το 530 αναφέρονται ως Τζάννοι (Ίωνες) ή Ζάννοι.
Όπως εκτιμούν ιστορικοί της εποχής επρόκειτο για πολεμικό λαό και μπορούμε να συμπεράνουμε ότι παρομοιάζονται με τους Πελασγούς, αφού σανσκριτικά η λέξη Πελασγοί-Παλασάγκα ερμηνεύεται ως "Μαχητές χωρίς οίκτο".
Η παρουσία τους μετά τον Μεσαίωνα εντοπίζεται στους πρώτους χρόνους της εξάπλωσης των Σελτζούκων Τούρκων.
Προπύργιό τους θεωρείται το φρούριο της Τζαχίνας, νοτιοδυτικά της Παλαιάς Τζανικής και νότια της κοιλάδας της Τραπεζούντας.
Τελετουργικός πέλεκυς της περιόδου Σανκ, διακοσμημένος με Γοργόνιο και Μαιάνδρους,11ος αιώνας. |
Οι καταδιωκώμενοι Αϊνού-Ίωνες-Πελασγοί ταξίδευαν, ακολουθώντας την "γαιωδαισική πορεία" με προτίμηση το μονοπάτι της Πελασγικής φυλής, που ονομάσθηκε μετέπειτα σε "Δρόμο του Μεταξιού".
Από Βυζαντινές ιστορικές πηγές αντλούμε ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία των Αϊνού στον χρόνο και τον χώρο.
Ο Ιουστινιανός Α΄ το 529 αποφάσισε να απαλλαγεί από τους Τζάννους, εκχριστιανίζοντάς τους.
Έστειλε μάλιστα τον Αρμένιο στρατηγό Τζίτα, ο οποίος γεννοκτόνησε τον μισό πληθυσμό.
Στην συνέχεια τους εκχριστιάνισε και τους μετέδωσε τον Βυζαντινό πολιτισμό.
Ο Ιουστινιανός φοβήθηκε στην συνέχεια μήπως οι Τζάννοι αλλάξουν τρόπο ζωής και στραφούν ξανά στα δικά τους ήθη και έθιμα (Σημ: σας θυμίζει κάτι;).
Προέβει λοιπόν σε μια σειρά ενεργειών που εκτίμησε ότι θα τους επέτρεπε να ζούν χωρίς να αποτελούν απειλή για την Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Συνεχίζεται...
ΙΕΡΑ ΕΛΛΑΣ
olos o planitis einai elladaaaaaaaaaaaaa
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλήθεια!
ΔιαγραφήΠΟΣΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ ΜΕΓΑΛΗΗΗΗΗΗΗΗΗ ΗΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΔΙΠΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΜΑΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μεγάλη φίλε μας!
Διαγραφήκόψτε τα ναρκωτικά παιδιά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΡε ξεκολατε το μυαλο σας, δεν καταλαβαινετε οτι τετοια αρθρα γραφονται για τα views και τα κλικ; Ολη η επιχειρηματολογια του αρθρου βασιζεται στο οτι η λεξη Αϊνου ακουγεται σαν το Ιωνας, το οποιο ειναι μια υποθεση που καταριπτεται απο τις ανθροπολογικες ερευνες που εχουν γινει. (Ολα αυτα μπορειτε να τα μαθετε και σεις με ψαξιμο λιγων λεπτων). Συγκεκριμενα οι πρωτοι ανθρωπολογοι που τους μελετησαν προτειναν Καυκασιανη προελευση (ουτε καν ελληνικη), αλλα τα αποτελεσματα DNA εδειξαν πως οι Αινου δεν εχουν καμια σχεση με ευρωπαικες φυλες. Τα κοντινοτερα κοινα στοιχεια στο DNA υπηρχαν σε κατοικους του Θιβετ και των Νησων Ανταμαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤίποτε σίγουρο, αλλά και τίποτε...δεν απορρίπτεται.
ΑπάντησηΔιαγραφή