Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015

ЭЄ ΕΚΑΣ ΟΙ ΒΕΒΗΛΟΙ (Μέρος 7).ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.ΤΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ.΄β

-Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΟΡΘΟΓΩΝΙΚΟ ΤΥΠΟ ΤΩΝ ΝΑΩΝ ,ΤΙΣ ΑΠΛΕΣ ΒΑΣΙΛΙΚΕΣ,ΠΟΥ ΠΑΡΕΠΕΜΠΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ.

-Η ΙΔΕΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΚΤΙΣΜΑ ΚΥΒΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΨΗΛΕΣ ΑΨΙΔΕΣ (ΜΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΛΕΥΡΑ) ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΕΝΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΟΥΛΛΟ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ 31 ΚΑΙ ΥΨΟΥΣ 11 ΜΕΤΡΩΝ.

-ΟΙ ΑΨΙΔΕΣ ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΟΛΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΚΑΤΑΝΕΜΗΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΜΕΓΕΘΕΙΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΠΑΧΟΥΣ 1 ΕΩΣ 1,10 ΜΕΤΡΩΝ.

-Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΡΟΥΛΛΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΨΙΔΑΣ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΩΣ ΑΨΙΔΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΡΟΣ.

-ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗΣΑΝ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΗΤΑΝ ΠΩΣ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΘΑ ΑΝΤΕΧΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ, ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΤΟΥ ΤΡΟΥΛΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟ ΙΔΙΟΝ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΨΙΔΩΝ.

-ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΟ ΛΥΣΟΥΝ, ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΚΙ ΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΑΨΙΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.

-ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΤΗΛΕΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΨΙΔΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥΣ.

-Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΜΙΑΣ ΣΤΗΛΗΣ ΕΧΕΙ ΕΜΒΑΔΟΝ 600 Τ.Μ.

-ΕΣΤΩ ΚΙ ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ, ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ?


-ΔΕΚΑΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ, Ο ΤΡΟΥΛΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΥΠΕΣΤΗ ΣΟΒΑΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ (15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 553).

-Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΗΣΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΓΝΟΟΥΣΑΝ ΟΙ -ΑΝΕΥ ΣΟΒΑΡΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΕΠ΄ ΟΥΔΕΝΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΕΝΟΣ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΝΑΟΥ.

-ΟΙ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ,ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ, ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΒΡΑΧΟ, ΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ.

-ΣΤΙΣ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 557 Ο ΤΡΟΥΛΛΟΣ ΥΠΕΣΤΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΑΥΤΟ "ΚΑΥΧΗΜΑ" ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ 7 ΜΑΪΟΥ 559.

-ΠΕΦΤΟΝΤΑΣ ΚΑΤΕΡΕΙΠΩΣΕ ΜΙΑ ΑΨΙΔΑ, ΤΟΝ ΑΜΒΩΝΑ, ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΒΟΥΡΙΟ.

-ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΡΟΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΞΗ.


-ΧΑΜΕΝΕΣ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΕΜΙΟΥ, ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΤΗΚΑΝ, ΤΑ "ΝΕΝΙΚΗΚΑΣ ΣΕ" ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΝΝΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ.

-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ, ΟΤΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΕΙΧΑΝ ΗΔΗ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΙ Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΑΝΕΘΕΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΟΝΟΜΑΤΟ ΑΝΙΨΙΟ ΤΟΥ ΙΣΙΔΩΡΟΥ.

-ΑΥΤΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΤΡΟΥΛΛΟ, Ο ΓΕΡΩΝ ΠΙΑ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΣΤΙΣ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 563, ΞΑΝΑΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΝΑΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΙ ΑΝΑΣΤΗΛΩΘΗΚΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

-ΤΟ 867 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΡΩΓΜΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 869 ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ.

-ΚΡΙΜΑ Ο ΕΝΟΣ ΜΕΤΡΟΥ ΠΑΧΟΥΣ ΤΟΙΧΟΣ ΤΟΥ.

-ΣΤΙΣ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 986 ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΨΙΔΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΗ ΞΑΝΑ-ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΡΟΥΛΛΟΥ.

-ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΣΕ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΥ Ή (ΙΓ΄ ΑΙΩΝΑΣ), ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ 1317 ΕΠΙ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΤΟΥ Β΄, ΟΠΟΤΕ ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΑΝ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΤΟΙΧΟΙ.

-ΤΟ 1345 ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΞΑΦΝΙΚΑ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΨΙΔΑ,

ΤΟ 1348 ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΤΡΟΥΛΛΟΥ,

ΕΝΩ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΤΟΥ ΙΕ΄ ΑΙΩΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕ ΑΣΧΗΜΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ "ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ".

-ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΥΛΛΟΥ ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 1847 ΕΩΣ ΤΟ 1849 ΕΠΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ, ΟΤΑΝ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΜΠΤΟΥΛ ΜΕΤΖΙΤ.

-ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΜΙΝΑΡΕΔΕΣ ΚΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΜΕΤΑΒΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΤΖΑΜΙ.

ΑΠΟ ΤΟ 1935 ΚΑΤ΄ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ.

-Η ΠΟΛΥΑΙΩΝΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ, ΟΤΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΟΥΛΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΘΕΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΚΟΤΕΧΝΟ ΚΑΙ ΑΚΑΛΑΙΣΘΗΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΦΘΑΣΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

-Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ.

-ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΘΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΩΝ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΑΣΙΑ ΚΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΩΜΑ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ.

-ΤΕΛΟΣ.

*ΟΛΗ Η ΣΕΙΡΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΕΚΑΣ ΟΙ ΒΕΒΗΛΟΙ" ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΘΑΜΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ" ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου