Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015

ΕΚΑΣ ΟΙ ΒΕΒΗΛΟΙ (Μέρος 2).
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ.


Ο ΡΩΜΑΙΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ Μ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΕΤΑΞΕ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΩΝ, ΙΕΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΤΩΝ "ΕΙΔΩΛΑΤΡΙΚΩΝ" ΝΑΩΝ.


ΑΦΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ , ΕΚΤΙΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΤΗΡΙΑ.


"ΤΑ ΤΕ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΕΥΦΑΝΕΣΤΑΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΑΝΕΓΕΙΡΩΝ ΟΙΚΗΜΑΤΑ" 

(ΕΥΝΑΠΙΟΣ, <ΒΙΟΣ ΑΙΔΕΣΙΟΥ>).

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ, -ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ-  ΑΦΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΡΑΒΒΙΝΩΝ "ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ" ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ 300 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΕ ΣΤΑΥΡΩΘΕΙ Ο ΙΗΣΟΥΣ

Ο Μ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΩΝ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΚΙ ΕΚΤΙΣΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΣΤΟΛΙΣΕ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΩΣ ΛΕΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΑΝΗΛΕΩΣ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΕΡΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ.

ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΥΡΗΞΕ ΔΙΩΓΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΑΘΩΝΟΣ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕ ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.


ΕΠΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΥ ΤΟΥ Β΄ ΕΚΔΟΔΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 353 ΠΟΥ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΠΟΙΝΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΕΛΟΥΣΑΝ ΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ. 


ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ 

"ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ" ΦΟΝΕΥΤΗΚΑΝ.

"ΤΩΝ ΕΙΔΩΛΩΝ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΠΗΓΟΡΕΥΣΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑΝ" (ΘΕΟΔΩΡΗΤΟΣ ΚΥΡΟΥ,ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΙΙΙ 7).


Ο ΚΩΣΤΑΝΤΙΟΣ Ο Β΄ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ "ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΝΕΩΣ ΤΑ ΜΕΝ ΕΚΛΕΙΣΕ,ΤΟΥΣ ΔΕ ΚΑΤΕΣΚΑΨΕ,ΤΟΥΣ ΔΕ ΒΕΒΗΛΟΥΣ ΑΠΟΦΗΝΑΣ ΠΟΡΝΟΙΣ ΕΝΟΙΚΕΙΝ ΕΔΩΚΕΝ" 

(ΛΙΒΑΝΙΟΣ, ΧVII 7).

ΤΟ 375 ΔΙΑΤΑΧΘΗΚΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΚΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΑΝ ΠΛΗΡΩΣ ΟΙ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ.


ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΟΧΗ ΓΕΝΙΚΕΥΤΗΚΕ Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΑΣΒΕΣΤΟΚΑΜΙΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΤΡΕΠΑΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΣΕ ΑΣΒΕΣΤΗ. 
-ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...*ΟΛΗ Η ΣΕΙΡΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΕΚΑΣ ΟΙ ΒΕΒΗΛΟΙ" ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΘΑΜΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ" ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου