Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Για μοναστήρια-φυλακές μιλούν γονείς μοναχών.



Μανιακούς θεωρεί ο δικηγόρος του μητροπολίτη Λεμεσού τους γονείς που κατήγγειλαν ότι τα παιδιά τους προσηλυτίστηκαν στον μοναχισμό, ενώ ο δικηγόρος της Εκκλησίας χαρακτήρισε φαιδρούς τους ισχυρισμούς τους. Τέλος, η δικηγόρος της Μονής Μαχαιρά κατηγόρησε τους γονείς για επιπολαιότητες και θεωρητικολογίες.

Σεβασμό ζήτησε αντιδρώντας ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Συγγενών και Φίλων Μοναχών, Ανδρέας Νεάρχου, ο οποίος κατέθεσε χθες ενώπιον του Δικαστηρίου στην υπόθεση αγωγής του ζεύγους Θεοδούλου εναντίον του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου και του ηγουμένου Μαχαιρά Επιφάνιου για προσηλυτισμό του γιου τους.

Στην υπόδειξη των νομικών των κατηγορουμένων ότι οι μοναχοί εισήλθαν στα μοναστήρια με τη θέλησή τους και χωρίς να τους επηρεάσει κανείς, ο κ. Νεάρχου παρατήρησε πως μοναχοί σε μοναστήρια στα οποία επικρατεί η μεθοδολογία του Αγίου Όρους δεν επιτρέπουν καν στους μοναχούς να παρευρίσκονται στις κηδείες των συγγενών τους, ενώ απέχουν από γάμους και άλλες οικογενειακές εκδηλώσεις, και υπέδειξε πως αν ήταν πραγματικά ελεύθεροι, θα συμμετείχαν σε τέτοιες οικογενειακές εκδηλώσεις.

Ο κ. Νεάρχου υποστήριξε επίσης πως υποβάλλεται στους μοναχούς πως αν δεν εφαρμόζουν τους κανονισμούς των μοναστηριών, θα πάνε στην κόλαση. Τους δημιουργούν, είπε, ψυχολογική εξάρτηση και όταν κάποιοι παρόλα αυτά εγκαταλείψουν το μοναστήρι, λένε πως μπήκε ο δαίμονας μέσα τους.

Ο κ. Νεάρχου επικαλέστηκε δημοσίευμα του «Φ» με δηλώσεις του νυν Αρχιεπισκόπου και τέως μητροπολίτη Πάφου, ημερομηνίας 2/11/2002, στις οποίες έκανε λόγο για κύκλωμα προσηλυτισμού και καλούσε τους γονείς να προσέξουν τα παιδιά τους.

Πιο αναλυτικά, ο δικηγόρος του μητροπολίτη Λεμεσού, Μάριος Χαρτσιώτης, απευθυνόμενος στον κ. Νεάρχου ανέφερε: «Είσστε μια μικρή ομάδα 20 μανιακών ατόμων, τα οποία επειδή δυσαρεστήθηκαν από το γεγονός ότι τα παιδιά τους έγιναν μοναχοί, έβαλαν στόχο να κτυπήσουν και να τιμωρήσουν εξιλαστήρια. Είστε μικρή ομάδα, την οποίαν ουδείς θα ακολουθήσει στον παράλογο δρόμο σας», είπε.

Αντιδρώντας, ο κ. Νεάρχου ανέφερε: «Απορρίπτω ότι είμαστε μανιακοί. Ξεκινήσαμε με χειροφιλήματα προς τους ηγούμενους και όταν δεν βρήκαμε ανταπόκριση, ιδρύσαμε τον σύνδεσμο. Δεν κατηγορήσαμε κανέναν, αλλά τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν και παράλληλα καταγγείλαμε και αποστέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σε ερώτηση του δικαστή κατά πόσο ήταν θετική η εντύπωση που αποκόμισε για τον μητροπολίτη Λεμεσού από τις δύο ομιλίες του που παρακολούθησε, ο κ. Νεάρχου απάντησε πως αν περιοριζόταν μόνο σε αυτές, χωρίς να λάβει υπ' όψιν και τα υπόλοιπα δεδομένα που γνώριζε, τότε η εντύπωση θα ήταν θετική.

Λόγος για άσκηση ψυχολογικής βίας

Κληθείς από τον δικηγόρο της Εκκλησίας να απαντήσει με ποιον τρόπο ασκείται βία στους μοναχούς, ο κ. Νεάρχου, αφού διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε ψυχολογική βία, πρόσθεσε: 

«Η πρώτη τεχνική που ακολουθείται είναι η εξομολόγηση. Υπήρξε άνθρωπος που εξομολογήθηκε επί τρεις ώρες. Ύστερα αρχίζει η πίεση να μην ακούει γονείς, να ακούει τον πνευματικό, ο οποίος σιγά-σιγά του λέει, ή θα με ακολουθήσεις και θα συνεχίσεις, ή θα πας στην κόλαση.

» Ένας άνθρωπος που μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, σε συνδυασμό με αποκοπή από οικογένεια και φίλους, με αγρυπνίες, επισκέψεις (οι οποίες προοπτικά πυκνώνουν) σε μοναστήρι, τότε δεν ενεργεί ελεύθερα και τελικά μπαίνει μυστικά σε αυτό, χωρίς καν ένα τηλεφώνημα στους γονείς του».

Ο κ. Νεάρχου ανέφερε, επίσης, πως όταν ένας άνθρωπος συνηθίζει να πηγαίνει στην εκκλησία μια φορά τον χρόνο και ύστερα από τρεις μήνες εκκλησιάζεται κάθε μέρα και στον χρόνο δεν βγαίνει από την εκκλησία, τότε κάτι συμβαίνει.

Ο κ. Νεάρχου παρατήρησε επίσης πως ενώ τις δεκαετίες 1960-1970 και 1980 έμπαιναν στα μοναστήρια ελάχιστοι (και κυρίως προέρχονταν από φτωχές οικογένειες, οι οποίες δεν τα έβγαζαν πέρα) την περίοδο 1992-2002 κατέληγε στα μοναστήρια ένας νέος κάθε μήνα. Τώρα, είπε, αυτοί που μπαίνουν σε μοναστήρια είναι κυρίως νέοι οι οποίοι εγκαταλείπουν τις σπουδές τους στη μέση. «Δεν σας προβληματίζει το ότι στην πλειονότητά τους είναι κάτω των 25 ετών, μια περίοδο της ζωής τους που δεν είναι ώριμοι να αποφασίσουν;», διερωτήθηκε.

«Είναι ώριμοι να ψηφίσουν και δεν είναι ώριμοι να αποφασίζουν να μπουν σε μοναστήρι;», διερωτήθηκε ο δικηγόρος του Μητροπολίτη Λεμεσού.

«Άλλο είναι να ψηφίζεις ή να παίρνεις οποιαδήποτε απόφαση την οποία πιθανώς να διαφοροποιήσεις στο μέλλον και άλλο να παίρνεις μια απόφαση η οποία θα καθορίζει το υπόλοιπο της ζωής σου» είπε. «Όταν είσαι 18 χρόνων και μίας μέρας δεν σημαίνει πως δεν είσαι μικρός» είπε. «Δεν είναι δυνατόν να χρειάζεσαι απολυτήριο για να ταξιδέψεις από τη μια πόλη στην άλλη» συμπλήρωσε.


πηγη: philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου