Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

-)(- Ο ΑΔΩΝΙΣ ΩΣ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ.



Ο Αδωνις είναι θεός της βλάστησης και των σιτηρών και συμβολίζει την ετησίως επαναλαμβανόμενη εναλλαγή των εποχών , δηλαδή την φθορά και την αναγέννηση της φύσης. 

Πέραν όμως από τον συμβολισμό αυτό , ο μύθος του σκοπεύει σε κάτι βαθύτερο. Εχει σαν στόχο να μυήσει τους ανθρώπους στο μυστήριο του αέναου κύκλου της ζωής και του θανάτου. 

Η θνητή φύση του Αδώνιδος

Όπως αναφέραμε και αρχικά , σύμφωνα με τον μύθο , πατέρας του Αδώνιδος ήταν ο Κίνυρας. Η λέξη «κίνυρας» προέρχεται από το μουσικό όργανο κινύρα.(*) Η κινύρα είναι ένα αρχαίο όργανο πιθανώς περσικής ή ινδικής προελεύσεως με δέκα χορδές. Ο ήχος που βγάζει είναι μακρόσυρτος και παραπονιάρικος σχεδόν πένθιμος
Σχετικό είναι και το ρήμα «κινύρομαι» = βγάζω θρηνώδεις κραυγές , οδύρομαι (Λεξικό Liddell Scott , τόμος Β’ σελίδα 721)
Κάποιοι μουσικολόγοι υποστηρίζουν ότι το σημερινό ινδικό «σιτάρ» είναι εξέλιξη της αρχαίας κινύρας.
Ο Κίνυρας / κινύρα επομένως ως πατέρας του Αδώνιδος συμβολίζει λόγω του πένθιμου και λυπητερού ήχου την θνητή φύση του Θεού.

Η αθάνατη φύση του Αδώνιδος

Μητέρα του Αδώνιδος είναι η Σμύρνα . Η σμύρνα είναι το κόμμι (το δάκρυ) το οποίο βγαίνει από το δέντρο που είναι γνωστό ως μύρτος ή μυρσίνη. Την σμύρνα την χρησιμοποιούσαν από τους αρχαίους χρόνους για την συντήρηση των τροφίμων και ήταν επί πλέον βασική πρώτη ύλη για την διατήρηση των νεκρών σωμάτων.

Οι ιδιότητες αυτές την σμύρνας είχαν σαν αποτέλεσμα να θεωρηθεί από πολύ παλιά ως σύμβολο της αθανασίας σε πολλές αρχαίες παραδόσεις.

Χαρακτηριστική είναι η γνωστή χριστιανική παράδοση σύμφωνα με την οποία οι τρείς πέρσες προφήτες (μάγοι) προσέφεραν στον νεογέννητο Χριστό , χρυσό (σύμβολο εξουσίας και δύναμης) , λίβανον (σύμβολο αγιότητος και σοφίας) και σμύρνα (σύμβολο αθανασίας)

Λόγω λοιπόν των ανωτέρω , από την πλευρά της μητέρας του ο Αδωνις θεωρείται ότι έχει πέραν της θνητής και αθάνατη φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου