Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

-)(- Ο ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪ ЭЄ ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Κανένα ίσως άλογο δεν είναι τόσο διάσημο όσο το άλογο του Μ Αλεξάνδρου ο Βουκεφάλας.

Η παλαιότερη αναφορά που έχουμε προέρχεται από τον Πλούταρχο (Βίος Αλεξάνδρου 6) και έχει να κάνει με τον τρόπο που απόκτησε ο Αλέξανδρος το φημισμένο αυτό άλογο.

Το άλογο αυτό αγοράστηκε από τον Φίλιππο στην μυθική τιμή των 13 ταλάντων, ο Φίλιππος ήταν να απόρριψη την αγορά και να επιστρέψει στον ιδιοκτήτου Φιλόνικο τον Θεσσαλό το άλογο, αλλά υποχώρησε στην επιμονή του Αλέξανδρου να δοκιμάσει να δαμάσει το άλογο με στοίχημα να πληρώσει εκείνος το υπέρογκο ποσό αν δεν τα κατάφερνε.

Ο Αλέξανδρος είχε παρατηρήσει ότι το άλογο τρόμαζε νε τον ίσκιο του, έτσι το έφερε κόντρα στον ήλιο, ώστε να πέφτει η σκιά του πίσω, και μετά το καβάλησε ήρεμα στην αρχή και πιο έντονα μετά το παρότρυνε να τρέξει, όταν τελείωσε η βόλτα με το ατίθασο άλογο ο Φίλιππος δάκρυσε και του είπε:

« Γιέ μου, ψάξε πια για βασίλειο αντάξιο σου. Η Μακεδονία δεν σε χωράει».

Η θεσσαλική καταγωγή του Βουκεφάλα δεν είναι δεδομένη, υπάρχουν μεταγενέστεροι που υποστήριξαν ότι ήταν άλογο από την Καππαδοκία που δόθηκε δώρο στον Φίλιππο, όταν ο Αλέξανδρος έγινε 12 χρονών, την άποψη αυτή υποστηρίζει και ο Δημάρατος από την Κόρινθο «Βουκέφαλον ίππον. Καππάδοξ δε ην».

Για τον Βουκεφάλα αναφέρει και ο Ανδριανός (Αλεξάνδρου Ανάβασις V 19), σχετικά με την μάχη στον Υδάσπη ποταμό στα 327πχ, εκεί ο Αλέξανδρος δημιούργησε δύο πόλεις, την Νίκαια και την Βουκεφάλεια προς τιμή του αλόγου του, που εκεί πέθανε από την κούραση και τα γηρατειά, ήταν ήδη 30 χρονών και είχε εξαντληθεί από την μακρόχρονη πορεία του τόσα χρόνια με τον Αλέξανδρο.

Όλα αυτά τα χρόνια κανένας δεν κατάφερε να τον ιππεύσει εκτός του Αλεξάνδρου.

Στην χώρα των Οξιανών το άλογο εξαφανίστηκε, ο Αλέξανδρος απείλησε ότι θα σκοτώσει όλους τους κατοίκους αν δεν του επιστρέψουντο άλογο του, και φυσικά οι βάρβαροι φρόντισαν να του επιστρέψουν το άλογο.

Οι Βυζαντινοί σχολιαστές αρχαίων κειμένων αναφέρουν τον όρο «Βουκέφαλος» για να προσδιορίσουν συγκεκριμένη θεσσαλική ράτσα αλόγων.

Η περιγραφή που δίνεται είναι ότι ήταν γεμάτο σφρίγος, είχε χαραγμένη επάνω του μια κεφαλή βοδιού για τον διακρίνουν, άλλοι πάλι λένε ότι ήταν μαύρος και ότι είχε στο μέτωπο σημάδι που έμοιαζε με κεφάλι βοδιού.

Υπάρχει η άποψη ότι ο Βουκεφάλας είχε χαραγμένο στον μηρό ένα κεφάλι βοδιού (αυτό θεωρείται πια πιθανό).

Ο Στράβων (XV 698) αναφέρει ότι το όνομα προέρχεται από το εύρος του μετώπου, μεταγενέστερες πηγές υποστήριξαν ότι είχε κεφάλι ή κέρατα βοδιού και πως το προσωνύμιο Δικέρατος (Dhul Qarnayn) που αναφέρει το Κοράνι για τον Μ Αλέξανδρο προέρχεται από τα κέρατα του αλόγου του.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪ ЭЄ ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου