Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Πως γινήκαμε;


Το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι: πως γινήκαμε; στην τύχη; Από την άψυχη φύση; Πριν όμως βιαστούμε να απαντήσουμε ότι μας έκαμε ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΥΠΕΡΤΑΤΟΣ ΝΟΥΣ, γράφοντας ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις έννοιες που χρησιμοποιήσαμε μέχρι τώρα.

Ας τις πιάσουμε λοιπόν μία, μία.

ΦΥΣΗ = Αυτή που γεννάει. Η Μητέρα.
ΨΥΧΗ = Ζωή. Έμψυχο λέμε το ζωντανό και Άψυχο το μη ζωντανό. Και τι είναι Ζωντανό; Πως το καταλαβαίνουμε;
Το πιο απλό που θα μπορούσε να πει κάποιος είναι πως ζωντανό είναι ότι κινείται και παράγει Έργο. Αλήθεια;
Μα ακόμα και το πιο μικρό ηλεκτρόνιο βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και παράγει έργο!
Και βέβαια τίποτε απολύτως στη ΦΥΣΗ δεν παραμένει ακίνητο. Επομένως η Μητέρα ΦΥΣΗ είναι ΖΩΝΤΑΝΗ. Από πού και ως που λοιπόν ΑΨΥΧΗ ή ΦΥΣΗ;

Μας μένει μια έννοια ακόμα.

ΤΥΧΗ = εδώ το πράγμα δυσκολεύει. Τι είναι η ΤΥΧΗ; Το λεξικό λέει σύμπτωση απρόοπτων γεγονότων, αυτό που δεν περιμένει κανείς, το απρόβλεπτο, το αναπάντεχο. Μάλιστα και τι με αυτό; Απρόοπτο, απρόβλεπτο, αναπάντεχο. Αν η παρουσία του Κόσμου είναι απρόοπτη, απρόβλεπτη, αναπάντεχη έχει καμία σημασία αυτό;

Κάποιοι όμως επιμένουν και λένε είναι δυνατόν ένας τόσο πολύπλοκος κόσμος να προέκυψε από σύμπτωση; Άλλη μια έννοια που χρειάζεται αποσαφήνιση αλλά τα λεξικά δεν έχουν τίποτε καινούργιο να μας πουν παρά μόνο να αναγάγουν ξανά την λέξη πίσω στην ΤΥΧΗ! Μήπως όμως δεν χρειαζόμεστε καθόλου την λέξη ΤΥΧΗ ή τη λέξη ΣΥΜΠΤΩΣΗ για να ερμηνεύσουμε την πολυπλοκότητα του κόσμου;
Αν όχι ΤΥΧΗ ή ΣΥΜΠΤΩΣΗ τότε τι; ΣΧΕΔΙΟ απαντούν οι Θεϊστές. Χμ!

Μέρες τώρα σας βομβαρδίζω με ΣΧΕΔΙΑ, αυτά που ονομάζονται fractals. Έχει μήπως κανείς την εντύπωση ότι αυτά τα ΣΧΕΔΙΑ έχουν προκύψει από χέρι ανθρώπινο; Αν ναι κάνει λάθος. Τα σχέδια αυτά είναι αποτέλεσμα υπολογιστικών προγραμμάτων υπολογιστών που βασίζονται σε ένα δυο απλούς μαθηματικούς κανόνες. Ούτε σχεδιαστής ούτε τίποτε. Δυο μαθηματικοί κανόνες μόνο που απλά λειτουργούν.

Ε, λοιπόν η ΦΥΣΗ είναι εφοδιασμένη από απειράριθμους μαθηματικούς κανόνες που απλά λειτουργούν. Αυτό στη φύση ονομάζεται ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ και όχι ΤΥΧΗ.
Αλλά βέβαια οι Θεϊστές θα επιμείνουν. Και ποιος έφτιαξε τους κανόνες θα μας πουν; Λοιπόν το ότι 1+1=2 είναι κάτι που δεν χρειάζεται να το φτιάξει κανείς.
Τα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ είναι καθολικές ΑΛΗΘΕΙΕΣ που δεν χρειάζεται κανένας απολύτως να τα δημιουργήσει.

Πάμε λοιπόν τώρα από την αρχή.

Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΗΤΕΡΑ ΦΥΣΗ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ, ΓΕΝΝΑΕΙ ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ, ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΤΟ ΧΩΜΑ, ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ, ΤΑ ΒΟΥΝΑ, ΤΗΝ ΓΗ, ΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ, ΤΟΝ ΗΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ, ΤΑ ΦΥΤΑ, ΤΑ ΖΩΑ, ΕΜΑΣ. 

Αν για κάποιους είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούν πως από μερικούς μαθηματικούς κανόνες είναι δυνατό να αναδύεται αυτό το τόσο πολύπλοκο σχέδιο τότε δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά στα fractals.

Ως άλλος Γαλιλαίος το μόνο που έχω να πω είναι ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου