Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

ΣΟΛΟΙ ΚΙΛΙΚΙΑΣ.



Οι Σόλοι ήταν ελληνική παράκτια πόλη και λιμάνι της Κιλικίας, 11 χλμ δυτικά από τη σημερινή Μερσίνη (κοντά στο χωριό Viransehir) την οποία έκτισαν οι Ρόδιοι πιθανώς κατά τον 7ο αιώνα π. Χ. Αρχαιολογικές έρευνες δείχνουν ότι η πόλη κατοικούνταν ήδη από την εποχή του χαλκού, από τους Χιττίτες. .

Το 83 π. Χ. οι Σόλοι καταλήφθηκαν από τον Βασιλέα της Αρμενίας Τιγράνη τον Μέγα ο οποίος και την κατέστησε νέα πρωτεύουσα της Χώρας του. Δύο δεκαετίες μετά καταστράφηκε και ξανακτίστηκε από τον Ρωμαίο στρατιωτικό και πολιτικό ηγέτη Πομπήιο, όταν νίκησε εκεί τους κιλικιανούς πειρατές.

Τότε προς τιμήν του η πόλη μετονομάστηκε σε Πομπηιόπολη, όπου και σε απόσταση μισού χιλιομέτρου δημιουργήθηκε περίφημος ρωμαϊκός λιμένας. ΚΑΙ ΖΗΣΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΟΛΕΙΣ
• ΚΡΑΝΤΩΡ (περί τα μέσα του 4ου αι. π. Χ. - 275 π. Χ.), φιλόσοφος της Ελληνιστικής Περιόδου (μαθητής του Πολέμωνα), προσκείμενος στην πλατωνική σκέψη και αναφερόμενος ως ο πρώτος σχολιαστής του Πλάτωνα.
• ΆΡΑΤΟΣ Ο ΣΟΛΕΥΣ (305 - 240 π. Χ.) Αλεξανδρινός ποιητής καταγόμενος από τους Σόλους
• ΧΡΥΣΙΠΠΟΣ Ο ΣΟΛΕΥΣ (280 – 206 π. Χ.), φιλόσοφος, ένας από τους σημαντικότερους της Στωικής σχολής, θεωρούμενος ως ένας από τους θεμελιωτές της (γεννημένος είτε στους Σόλους είτε στην Ταρσό)
• ΚΑΣΤΟΡΙΩΝ Ο ΣΟΛΕΥΣ, ποιητής
• ΦΙΛΗΜΩΝ περίπου 362 π. Χ. – 262 π. Χ., Αθηναίος ποιητής και τραγωδός γεννημένος είτε στους Σολους της Κιλικίας είτε στις Συρακούσες της Σικελίας

Πως γίνεται οι προσωπικότητες από τους ΣΟΛΟΥΣ να προέρχονται από τα Ελληνιστικά χρόνια και γι αυτά να μην γίνεται αναφορά στα ιστορικά δεδομένα της πόλης;

Αν δεν υπήρχαν τα νομίσματα της πόλης να αποκαλύψουν την ιστορία της, ποιον άλλον περιμέναμε να το κάνει; Μήπως φταίει που ήταν η κατ εξοχήν πόλη της Ολυμπιάδας εκεί; ΜΕΡΣΙΝΗ η τούρκικη πόλη, δηλαδή ΜΥΡΣΙΝΗ = ΜΥΡΤΙΑ (ΜΥΡΤΑΛΗ) = ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ.

Αυτή κύριοι περισπούδαστοι, είναι η ιστορία χωρίς τα νομίσματα. Ένας πραγματικός πλούτος νομισμάτων, που δεν είναι χώρος εδώ να αναλύσω, διδάσκει τα της πόλης των Ελληνιστικών χρόνων.


*Φωτογραφικό υλικό και κείμενο με την ευγενική παραχώρηση για την ΙΕΡΑ ΕΛΛΑΣ: Αστέριος Τσίντσιφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου